×

#ondernemerstegencorona: straffe verhalen van ondernemers in Corona-tijden.

Meer dan ooit is dit het moment om elkaar als ondernemers te inspireren, te helpen en een hart onder de riem te steken. Hieronder lees je het interview van Mast Agency met onze zaakvoerder Bart Koninckx hoe wij deze crisis met beide handen aanpakken.

1. Hoe blijf je als ondernemer gemotiveerd in deze tijden?

Door te denken in mogelijkheden. De vooruitzichten zijn momenteel bizar en professioneel zullen we de gevolgen nog lang blijven voelen. Maar je moet kijken naar wat wél mogelijk is. Wenen heeft geen zin, je moet knokken.

Maar eigenlijk word ik vooral gemotiveerd door mijn schip: mijn team is zoals familie voor mij. Als kapitein ben ik verantwoordelijk voor mijn bemanning en wil ik zorgen voor de beste oplossing.

2. Welke acties onderneem je om deze periode te overbruggen?

Eerst en vooral hebben we alles wat overhead is on hold gezet. Ik ben met boekhouders en banken in gesprek gegaan om verschillende scenario’s te bekijken en de opties binnen die scenario’s bepalen. Alles is erg onzeker nu, maar in plaats van te verlammen, moeten we op alle mogelijke situaties voorbereid zijn.

Ook kijk ik naar ons kunnen als team. Ik heb het geluk fantastische collega’s te hebben die veel in hun mars hebben. Samen loodsen we ons schip door deze storm, en dat met de volledige bemanning. Het is ontzettend voornaam om open en eerlijk te communiceren en om naar je team te luisteren. Enerzijds krijg je zo weer nieuwe ideeën, anderzijds geeft het je ook de kans om je werknemers gerust te stellen en onterechte bezorgdheden weg te nemen.

 

Samen loodsen we ons schip door deze storm.

Naast babbelen met banken en werknemers, ga ik ook met mijn klanten in dialoog. Veel bedrijven stoppen bijvoorbeeld met betalen, maar we moeten de economische cirkel net draaiende houden. Als je de mogelijkheden hebt, dan betaal je best zo vroeg mogelijk anders geraken we vast in een neerwaartse spiraal.

En last but not least is er onze Tribe Happiness Challenge! Die is ondertussen ook op Facebook gelanceerd dus kan je lid worden van deze Happiness Tribe. Onder het motto ‘het mooiste maak je samen’ posten we daar regelmatig verschillende opdrachten en tips om plezier en positieve vibes hoog te houden.

TTPE-teamfotos-2019-web-069.jpg

3. Bij wie ga je raad vragen als je het echt niet meer weet?

Bij mijn partner en mijn familie, en daarnaast ook bij mijn netwerk: collega’s, ondernemers en zelfs concurrenten. Je moet durven communiceren en je kwetsbaar opstellen. We zitten allemaal in deze situatie die zowel professioneel als persoonlijk niet aangenaam is. Het kan me dan veel deugd doen om gewoon even telefonisch te ventileren, samen te pingpongen en te reflecteren. Voor mij brengt dat orde in de chaos en het luisteren naar anderen geeft me zelf ook weer nieuwe inspiratie.

4. Hoe houd je je werknemers gemotiveerd?

Dat zit ‘m vooral in de kleine dingen eigenlijk. We zijn al een hecht team dus we blijven contact houden via onze groepschat waar we bijvoorbeeld regelmatig humoristische filmpjes posten. Aan het begin van de lente stuurde ik ook een bosje tulpen naar alle medewerkers, om wat kleur te brengen in huis. En toen collega Reinhilde jarig was, hebben we allemaal samen een feestchat georganiseerd. Dat was geweldig!

Anouck, onze Chief Happiness Officer, probeert ook op de hoogte te blijven van ieders situatie, want nu we thuis zijn leeft iedereen in een andere realiteit. Toch willen we er zo goed mogelijk op toezien dat iedereen het goed stelt.

 

Durf communiceren en je kwetsbaar opstellen.

En aan de hand van cursussen of opleidingen probeer ik mijn team fit te houden zodat we ook onmiddellijk gas kunnen geven van zodra we weer verder mogen varen.

5. Wat ga je doen zodra deze crisis gedaan is?

Feesten! Hoe meer hoe liever. Opnieuw mensen bij elkaar brengen en samenzijn, gezond en veilig natuurlijk ;-).

6. Wat wil je zeker meegeven aan Limburgse ondernemers?

Blijf in mogelijkheden denken en gebruik de juiste kanalen voor het vinden van praktische oplossingen. Blijf bewegen en neem soms een keer afstand, stap uit de stress en probeer ook eens te ontspannen.

Ik denk dat het vooral voor start-ups of kleine bedrijven een grote uitdaging kan zijn. Want dan ben je als ondernemer verantwoordelijk voor alle acties en beslissingen en dat is een zware last om alleen te dragen. Vraag daarom raad bij anderen met ervaring. Ik sta er steeds voor open om bij nood aan reflectie of advies samen te sparren over aanpak, strategieën en mogelijkheden. Ze mogen me altijd contacteren, als hen dat kan helpen.

Bart Koninckx, zaakvoerder van To The Point Events.

———

Key-takeaways

  • Focus je op mogelijkheden.

  • Ga te rade bij personen uit je omgeving.

  • Vergeet niet om ondanks alles ook los te laten en te ontspannen.

 

Benieuwd naar meer ondernemersvisie in tijden van corona? Check dan zeker: www.ondernemerstegencorona.be

Onze nieuwsbrief

Andere stories

© 2024 To The Point Events BVBA • All Rights Reserved